Sunday, November 1, 2015

Public Transport untuk ke Terminal Bersepadu Selatan

Assalamualaikum

Seperti yang kita semua tahu, operasi bas ekspres akan berpindah daripada Pudu Sentral ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) berkuatkuasa pada 1 November 2015, sepertimana di declare dalam akhbar baru-baru ini.Nak dijadikan cerita...

Me and another 2 girlfriends dah beli tiket dari Pudu Sentral ke Kuala Perlis untuk hari Khamis 5 November ni and then ambil feri dari Kuala Perlis ke Langkawi untuk berjimba 3D2N di Langkawi.

Last-last rupanya semua bas dari Pudu dipindahkan ke TBS pulak. Maka kami bertiga dah start cuak, how to go to TBS yang agak jauh diceruk mana entah. Research secara besar-besaran pun dilakukan, kami perlu decide what is the best way atau public transport manakah yang terbaik dari KL ke TBS tu.

At first, kami bercadang nak drive je.. Bertemu di LRT Bangsar lepas tu drive ke TBS dan tinggalkan kereta di parking TBS selama 3D2N tu. The problem is, on the way back nanti, bas kami dari Kuala Perlis akan turun di TBS ke Pudu? Kang naya pulak tetiba kena turun Pudu, tapi kereta parking di TBS. Hurmmm, decisions decisions..

Bagi sesiapa yang berminat nak tinggalkan kereta overnight di TBS, rate parking murah sahaja. RM4 per entry per day.Ada 3 Cara Untuk ke TBS Menggunakan Public Transport :

1. Ambil LRT ke Bandar Tasik Selatan, anda akan dapat directly berjalan ke TBS menggunakan pedestrian link bridge yang disediakan.

2. BAS  

Bas RapidLink disediakan di LEVEL 1
- route S02 (Area 4) to/fro Pudu dan TBS
- route T404 (Area 4) to/fro Bandar Tasik Selatan dan Taman Awan Cheras
- route T408 (Area 4) to/fro Bandar Tasik Selatan dan Taman Segar / Taman Bukit Supreme

3. TEKSI

Anggaran harga teksi seperti di bawah 
No comments:

Post a Comment