Sunday, April 24, 2016

Cara Dapatkan Tiket Kapal Terbang Secara Percuma

Majority daripada kita guna maybank2u utk urusan online & secara langsung kita guna kad2 Maybank. Hampir semua ada kad debit maybank & ada jgk kad kredit maybank tapi tak semua ada la ..
- Jadi dgn mengunakan Kad Debit/Kredit maybank kita boleh dapat Treats Points ..
- Treats Point ni boleh diconvert jadi Mas Enrich Point (skrg boleh conver ke AirAsia Big Point & Singapore Airline KrisFlyer) -
- So bila dapat point Enrich tu yg kita boleh redeem flights ke mana2 sahaja didunia .. contoh acc Enrich saya ada 192k lebih Enrich Point (byk dah redeem kiki) -
- Enrish point boles redeem mcm2 destinasi contoh ke Jakarta 10K point lebih, Sydney 28K point lebih & Paris 38K (best gila pi paris) .. dan mcm2
Yg best redeem enrich tak kira harga ticket mahal ke murah sbb peak season or low season amount point tetap sama (bole redeem time cuti sekolah tak yah pening nak kira)
mesti ada yang tanya mcm mana nak dpt Treats Point & mcm mana nak convert ke enrich point ..
- Kita dpt treats point setiap kali kita guna kad maybank sama ada debit or kredit utk shopping tak kira online (byr FBads ke shopping melalui paypal ke , beli brg dlm lazada ke, bayar bil air & api ke) atau offline (isi minyak ke, shopping supermarket ke beli handphone & etc)
- Cuma pemberian point berbeza dgn setiap kad sprti berikut:
-> Kad Debit setiap RM6 spend dapat 1 point
-> Kad Kredit Visa/Master RM1 spend dapat 1 point
-> Kad Kredit Amex (American Express) RM1 spend dap at 5 point (Ni Yg best byk points)

- Cara convert Treats Point ke Enrich pulak
-> Setiap 7000 Treats Point Dapat 1000 Enrich Point
-> Setiap 4500 Treats Point Dapat 1000 Enrich Point (kad2 tertentu SHJ)

So secara kasar kita dah faham mcm mana nak dpt treats point, convert enrich point & redeem ticket .. (Tapi Sebenarnya boleh redeem mcm2 selain Ticket mcm Samsung Note 4, Beg Coah, Burberry & mcm2) -> rujuk website maybankard.net.my 

Tugasan Pertama (siap ada tugasan nih kiki) ..Sila buka Maybank2u masing & klik Rewards -> Tgk Brp Treats Points Korang Ada Rujuk gmbr 3 .. (Bukan apa sbb ramai dikalangan kita x sedar dia dah kolek Treats Point Beribu2 tp x pernah redeem .. dulu TP ni xde expiry tp skrg 3 tahun expiry tau)
Tugasan Kedua ..Jom Pakat Daftar Sbgai member Enrich Free je pun .. Kalau korg yg suka fly sini sana guna Mas or Firefly bole collect point selain conver Point Maybank --> contoh kad gmbr 2
-----------

So skrg saya nak bagi tips2 utk mcm mana nak maximize point kita .. sbb kalau guna kad debit setiap RM6 baru dpt 1 point mmg jenuh nak collect utk redeem apa2 .. byk gila tu ..
- Kalau lah spend RM60K baru dapat 10K treats point & convert ke Enrich baru dapat 1000 point x dapat nak redeem apa2 ticket la kikiki (kecuali redeem point + cash la)
- Cara Terbaik Adalah guna Kad Kredit Maybank 2 Card Gold / Platinum. Sebab dia bagi kad Amex & setiap RM1 dpt 5 point tu --> rujuk gmbr 1
Bayangkan kalau spend RM60K mcm kes atas tu ..dh boleh dpt 300k Treats Points & 42K Enrich point (Dah boleh pergi hampir semua destinasi kecuali US sbb point yg perlu min 60K) ..
BEST TAK ..
Ramai akan Kecewa ckp ala ..mana boleh nk apply kad kredit tambah niaga online pulak xde supporting document kecuali byr tax ..
Ada yg ckp ala Che Lah takpe Income besar Maybank boleh bagi .. No No NO .. mcm sy ckp dlm posting sblum ni saya bina biz saya tanpa utang Bank ye ..
So Jawapan saya DECLARE LA TAX (hahahahah gurau je) ..
Saya ada tips simple utk kita semua boleh dpt kan Kad Kredit Maybank nih dgn Selamat & Tanpa Risiko Beban Hutang (biasa la org ada kad kredit mesti byk hutang sbb x reti guna swap sini sana )
Cuma satu syarat jangan blacklist ccris or bankrupt .. Jika kamu berbiznes & berjaya baik selesaikan blacklist tu dulu sblm nak fikir travel sini sana ye ..
Tapi Kalau komitment ccris tinggi or x layak apply kad InsyAllah dgn tip saya boleh dpt kad tu ..
Student, sure rumah & online biz owner yg xde dolmen InsyAllah boleh ..
InsyAllah Boleh ikut pengalaman saya buat (JGN RISAU INI BUKAN TIPS IKUT PINTU BLKG OR UNDER TABLE SAYA X MAIN SEMUA HARAMMM)
So Mcm mana tu?
OK gini
Bila kita Berbiz mesti kita ada duit reserve yg kita sedia utk byr mcm2 operation cos .. (saya tau ramai student Sifu Faisal Abdullah yg spend utk FBads je berpulu ribu ringgit.. drpd duit tu hangus tolak dgn acc baik guna kad kredit dpt point & free ticket)
So tip saya bole jade Jadi bila kamu ada duit yg kamu byr expenses tu .. Contoh kamu byr setiap bkn operation kos termasuk FBads & bills dlm RM3000 sebulan .. ada yg operation fund je InsyAllah kita bole buat ..
Kalau takde operation fund .. mmg x boleh buat .. baik korg fokus dgn biz & simpan reserve fund .. bila dah ada rujuk balik post saya ni ..
So bila dah ada operation fund apa kita perlu buat? sy explain step by step:
1. Amik duit operation fund tu contoh atas RM3000 .. Pergi ke Maybank & buka FD = Fix Deposit bernilai RM3000 (ada yg kata FD ni haram ke apa .. bg saya fokus kpd duit pokok je yg extra dpt tu nak sedekah ke x nak amik ke terpulang .. tp saya amik Maybank Islamic Fixed Deposit – i (IFD-i)..
2. Selepas Dah dpt Sijil FD tu (biasa dpt hari yg sama).. Apply Kad Kredit Maybank 2 Card dgn mencagarkan FD tadi tu .. diorg pangil Kad Kredit Back to Back .. bila apply gini office x akan tanya psl EPF la , slip gaji la, apa 1.. Sbb Korg dah cagarkan FD utk dpt kad kredit .. jd kalau korg guna x byr senan bank amik je FD tu smile emoticon Faham ke faham?
Maybank akan bagi limit kad kredit tu sama dgn FD ..kalau RM3k limit pun RM3k
3. Tungu dpt Kad Kredit tu ..lps korang spend la utk urusan2 operation biz .. byr la bil2, guna utk FB ads dan sbgainya .. utamakan pengunaan Amex Kad sbb dpt 5 kali ganda point .. (dia akan bg 1 kad Amex & 1 Visa/Master)
Jgn gatal pi joli katak .. kalau joli katak mcm x berjaya la dlm apa jua biz .. cashflow management sgt penting dlm biz
4. lps2 setiap kali korang guna kad utk dah habis limit dh byr semua operations spending .. dah xde limit .. takpe tungu statment dtg dia akan minta byr minimam .. korang pulak jgn gatal byr minimam .. sbb operation cost korg setiap bln tetap ada malah makin tingi .. amik duit operation kos korang byr habis kad tu .. & guna balik mcm biasa .. point tetap dpt wlpn rulling atas limit kad yg sama ..
bayakan 3000 korg spend dpt 15000 points .. kalau 12 bulan sudah 180k point bila convert ke enrich dpt 25k point dah boles pergi Sydney pergi balik tau utk sorg .. kalau spending lagi byk lgi byk point bole bwk family kiki
5. Tip kedua yg sgt2 sy suka adalah menambung opertions fund korg .. kata la mmg setiap bln mmg kena byr RM3000 .. apa kata lps guna kad limit dah habis x yah tungu hujung bln baru nak byr .. baik byr je sikit2 setiap hari masuk je RM100 sehari dlm acc kad tu .. hujung bln korg x terasa yg sgt ..silap2 dh bole simpan operation fund yg asal ..
6. Tip Ketiga , kalau cash flow & ruling laju setiap hari .. terutama yg beli stock setiap hari .. duit yg korng nak byr stok top up dlm kad & pergi swap kat stokist or supplier .. kata la setiap hari korg kena beli 1000-2000 sehari stock .. guna je kad swap habis ..lps2 top up utk esok .. limit tetap 3000 tp bila duit top up setiap hari & spend setiap hari point akan dpt setiap hari ..
contoh korg guna RM1000 sehari utk 20 hari beli stok la .. top up kad & swap .. RM1000x20 = RM20k spending tau .. dpt 20k points kalau visa/master atau 100k kalau amex .. lagi laju korng bole redeem enrich & ticket flight kikiki ..
7. Tip keempat, bagi yg suka bagi mcm2 hadiah kpd agent ..sebenarnya korang x pening just redeem mcm2 hadiah dlm Maybankard.net.my & bagi je kpd agen2 korang ..jimat duit apa ..
8. Tip Kelima, bila korang top up & swap .. pastikan hujung bulan korang byr penuh utk ccris korng nampka cantik .. dan maybank suka cara spending korg .. tau apa akan jadi? kalau record payment cantik .. Maybank boleh release FD korg yg bercagar utk Kad. Jd korg dpt balik FD & kad kredit guna mcm biasa .. kira dh dpt facility bank tu
Dgn Cara guna FD-Kad Kredit sebenarnya korang bole manage duit lebih bijak .. sbb:
- Duit yg korg letak FD kira simpanan tu tp kalau guna utk byr operation dah hangus tu
- Takde risiko beban hutan sbb kalau korg joli katak bank amik je je FD byr hutang .. Bank x de risiko hutan tidak berbayar (NPL) & nama korg pun bersih x de la masuk ctos la ccris la backlist la
- korg bole menabung utk operation kos mcm sy ckp setiap hari letak duit (yg best Maybank Kad kalau byr online boleh guna terus bkn mcm bank lain contoh HSBC kalau kita byr hari ni esk baru bole spend)
9. Tip Keenam utk yg operation kos & dana rulling utk stock tinggi .. lebihi baik letak FD besar contoh RM50k ke , RM100k ke .. lagi best sbb boleh dpt Maybank 2 card Platinum atau kad terbaru Maybank 2 Card Premier Reserve ..sbb converting point 4500 treats point dpt 1000 enrich ., bayangka kalu ada 100k point kalau convert 7000 dpt 14000 enrich tp jika kad premier convert 4500 dpt 22,000 byk beza tu ..
dan kalau korg rulling byk2 boleh point berjuta boleh redeem mcm dlm maybank atau redeem ticket free bwh satu family ..
10. Tips last .. pal redeem ticket flight .. korg lena compare nilai RM & beza point bila nak pilih naik seat bias atau biz class .. kdg2 point beza utk redeem ticket biasa & ticket biz class x byk .. contoh gmbr 8 .. utk ticket normal 28K point tp biz class 38K ..beza point dlm 10k jeer .. tp kalau korg tgk beza dlm ringgit (korg cek dlm website mas) x silap saya return ticket normal dlm RM2k lebih tp biz class RM5k - RM9k tu .. beza ringgit byk tu tp point sikit je .. Bila lagi nak enjoy business class .. best gila tau ..
Selain itu kalau yg dah ticket flight yg beli cash bole upgrade ke business class or first class dgn mengunakan Enrich point ..

Tips dipetik daripada Facebook

No comments:

Post a Comment