Wednesday, April 13, 2016

Sanktuari Ikan Sungai Chilling, Kuala Kubu Bharu

Pagi Sabtu 9hb April 2016, dengan gigihnya aku bangun awal pagi untuk sejukkan badan sambil mandi waterfall kat Sungai Chilling. 
Kami plan untuk meetup di R&R Rawang pada pukul 8pagi.
4 of them girls datang dari Shah Alam, one from Setapak and me from Selayang.
Kiranya I'm the nearest la to Rawang, keluar rumah pun paling lambat.
Bajet dalam 30mins dah boleh sampai R&R Rawang, tengok2 traffic jem teruk sebab ada 2 accidents on the way.
About 8.15am baru sampai di R&R Rawang, beli2 food untuk tapau (nasik lomak dengan pau ayam&kaya).
Bertolak dari R&R Rawang dalam 8.40am untuk meneruskan sejam lagi perjalanan ke Kuala Kubu Bharu.
Sesampai ja di entrance Sungai Chilling tu, kena bayar entrance fee RM1/person and kena bayar deposit untuk setiap jenis makanan yg dibawa. Charge is RM3/type of food. Kitorang ari tu kena charge RM50 sebab bawak nasi lemak, roti2, sambal sardin dengan kek coklat marble yum2 laparnya.
Don't worry, bila dah turun balik nanti boleh claim balik deposit RM50 tu.
Just that jangan lupa untuk bawa plastik sampah hitam tu untuk kutip semua sampah sarap bila sudah puas berpicnic di atas nun.
Ok, hiking pun dimulakan.
Hiking ambil masa dalam 30mins-45mins untuk smpai ke puncak.


In between tu, kena cross 5 anak sungai yang agak deras dan agak dalam.
Sambil2 cross sungai tu memang macam fish spa sebab anak2 ikan kelah akan datang gigit2 manja kaki kita.
Ya lar, nama pun masuk kawasan diorang. Haha







Semua orang beratuq panjang oiiii nak cross river ni. Tambah2 lagi ladies yang geli kena gigit dengan ikan kelah, memang semua terjerit2 la pastu traffic jem kat belakang orang beratuq. Saya pun guilty juga!!!








Ada juga yang sampai kena balance ala2 Survivor atas batang pokok untuk cross river.
Dah sampai at the top, kami mandi-manda kat waterfall for an hour or so tapi decided untuk turun balik ke tempat yang kurang orang sebab kat atas tu memang padat dengan manusia after 10am.

Kami hike turun balik untuk carik spot mandi sambil2 makan nasi lemak ngan sandwhich sampai laaaa pukul 2petang.

Memang on the way balik tu memang manusia semua beratur panjang untuk turun.
Sampai di bawah balik dalam pukul 3 petang. 
Di kawasan entrance tu memang ada spot untuk camping, gazebo kecik untuk berteduh, surau, tandas dan ada gerai kecik yang menjual air sejuk dgn burger dan jajan2.

Since panas membahang time tu aku memang terus serbu beli satu cup air sunquick.



No comments:

Post a Comment