Sunday, April 10, 2016

Tips Amalan Usahawan Yang Berjaya

1. Betulkan niat utk berniaga setiap hari.. contoh sy niatkan berniaga utk tolong org lain.. always refresh niat kita everyday..

2. Amalkan solah istikharah, klu boleh setiap hari.. minta petunjuk dr Allah supaya apabila kita hadapi masalah, Allah akan tunjuk jalan penyelesaian yg terbaik.. elak dr tersilap langkah dan supaya Allah pelihara diri kita dan perniagaan kita supaya sentiasa berada di landasan yg betul dan diberkatiNya..

 
3. Bersedekah jangan tinggal.. nak kaya kuncinya banyakkan bersedekah.. 


4. Jangan sesekali mendabik dada.. sentiasa merendah diri dan tawadhuk.. Allah akan uji org yg mendabik dada ni, dan semoga Allah pelihara org yg sentiasa tunduk di bawahNya..


5. Perbanyakkan doa kepada Allah.. nak apa jua hal akhirat dan dunia.. berdoalah.. minta petunjuk byk2.. ikatkan pergantungan kita kepada Allah nombor 1.. lepas tu bru yg lain2.. lepas doa usahalah bersungguh-sungguh.. lepas usaha doa lagi.. jgn berdoa tp xbuat apa2.. doa dahulu supaya Allah tunjuk jalan utk bagaimana kita patut usaha cara yg betul.. ramai org usaha dlu doa kemudian, sehingga kdg2 cara usaha yg kita buat bukan jalan yg sepatutnya dilakukan.. klu xfaham maksud sy xpelah.. 😅


6. Dhuha dan amalkan surah2 seperti al-waqi'ah, al-mulk kene sentiasa amalkan.. yg ni sy bg lewat2 sbb rasanya ramai yg dah sebut.. sy sendiri pun mujahadah nak amalkan secara konsisten.. lemah betul nak istiqamah..


7. Istighfar banyak2.. sebanyak yg mampu.. ada yg mampu 100 ada yg mampu 1000 ada yg mampu 10000 atau lebih.. ikut kemampuan masing2.. lg byk lg bagus.. hapuskan dosa dan insya Allah akan terangkan hati kita, mudah terima petunjuk dari Allah dan dipermudahkan urusan.. 


Source: Facebook

No comments:

Post a Comment