Monday, April 25, 2016

Zipline from Spain to Portugal

Recently, thanks to LimiteZero, zipline baru yang menghubungkan Sanlucar de Guadiana, Sepanyol ke Alcoutim di Algarve, Portugal. Perbezaan masa antara kedua-dua tempat ini adalah sejam. Projek ini di private-funded sendiri oleh seorang warga British, David Jarman. Zipline yang berkepanjangan 2,362 kaki merentasi Sungai Guadiana pada ketinggian 50 kaki di atas paras laut dan berkelajuan 70-80 kilometer sejam. 

Bagaimana caranya untuk menaiki Zipline ini?

Dalam pasukan 8 orang, peserta akan dibawa menaiki 4x4 atau 4 wheel drive ke platform perlepasan berhampiran San Marco Castle di Sepanyol. Setelah setibanya di Portugal di pengakhiran zipline, peserta-peserta dikehendaki untuk berjalan selama 5 minit ke jeti Alcoutim untuk dibawa balik ke Sepanyol menaiki feri. Harga feri disertakan di dalam kos zipline pada harga 15€ sahaja.

Anda boleh rujuk sistem tempahan untuk melihat timetable. Ia berubah sepanjang tahun bergantung kepada berapa lama daylight pada sesuatu hari. Outside of peak season (1 Julai sehingga pertengahan September), zipline tutup pada hari Isnin dan Selasa. Zipline ini beroperasi mengikut masa Sepanyol (GMT+1), iaitu satu jam in advance berbanding Portugal.

Adakah anda memerlukan passport?
Anda tidak memerlukan passport untuk merentasi 2 negara ini kerana ianya terletak di zon Schengen.  

Adakah anda boleh membawa beg rucksack?
Beg rucksack kecik dibenarkan, tapi sekiranya ia terlalu besar anda dikehendaki untuk meninggalkan beg anda di platform.

Di mana terletaknya platform LimiteZero?
Ia terletak di
Dapatkan maklumat lebih lanjut di info@limitezero.com dan website mereka LimiteZero.No comments:

Post a Comment